Små rom for store naturopplevelser

Biotope - Arkitektur & Natur

Arkitektur som forbinder mennesker med naturen – dette er arbeidsfeltet og kjerneambisjonen til Biotope. Som ivrige og livslange natur- og friluftsentusiaster, kombinert med å være utdannede arkitekter, har Biotopes team satt seg som mål å gi form til den moderne friluftslivsarkitekturen.

Siden 2009 har vi designet gapahuker, fugletårn, fotoskjul, dagsturhytter, leirplasser, ildsteder, benker, utendørs klasserom og annen småskala arkitektur for friluftsliv og økoturismeformål.

Vi jobber i skalafeltet fra overordnede planer for naturområder og destinasjoner til den helt nære detaljen på en trebenk, men alltid med natur og friluftsliv som fokus.

Vi skaper små rom for store naturopplevelser.

Biotope har designet og fått bygget en rekke naturbygninger og utendørs friluftslivs-fasiliteter i de nordiske landene og Europa. Vi arbeider også med de større strategiske linjer i form af naturbasert steds- og destinasjonsutvikling, og har gjennomført destinasjonsprosjekter i over 10 land, fra Kina til USA og Falklandsøyene.

Vi har jobbet for og sammen med kommuner, nasjonalparker, reiselivsaktører og bransjeorganisasjoner, og tilstreber alltid å ha en god dialog med våre samarbeidspartnere og kunder. Vi lytter til lokal kompetanse og bidrar med vår lange erfaring og kompetanse.

Vi prioriterer funksjonalitet, holdbarhet og byggbarhet sammen med estetisk og arkitektonisk utforming som har som mål å yte bygningenes naturskjønne plassering rettferdighet. 

Hvor lite er nok?

Biotope ble stiftet i Vardø i 2009, med mål om å bidra til å sette Vardø og Varanger på verdenskartet som en internasjonal naturdestinasjon. Vardø var nettopp kåret til Norges dårligste kommune for næringsutvikling. Med stor fraflytning og forfall, var Vardø plutselig en liten by med for mye arkitektur. Vi ville bygge nytt, men smått. Smått nok til ikke å koste mye, men flott nok til å gjøre en forskjell.

Gjennom en målrettet satsing på fugleskjul og gapahuker ble arkitektur en viktig del av en strategi som på få år skulle trekke tusenvis av fuglekikkere fra hele verden. Arkitekturen ble skreddersydd for å vise frem regionens rike fugleliv. Grunntanken var alltid den samme; “hvor lite er nok?”.

Å bygge i naturen er noe vi gjør med varsomhet og respekt. Samtidig ønsker vi å dele naturen med flere. De gode opplevelsene gjør at folk bryr seg.

Destinasjonsutvikling og helhetlige planer

Siden 2009 har Biotope jobbet med stedsutvikling og mulighetsstudier. Vi kartlegger regioner, synliggjør potensialer og beskriver utviklingsmuligheter for naturopplevelser og friluftsliv, for både turister og lokalbefolkning.

Vi jobber helhetlig og tenker på alt fra økologisk kontekst til det menneskelige perspektivet. Vi har samarbeidet med en rekke kommuner, reiselivsorganisasjoner og destinasjonsselskaper i hele Norden. Resultatet er prosjekter som har stor og positiv innvirkning på regionalt reiseliv, næringsliv og friluftsliv.

Biotopes engasjement strekker seg utover arkitektur: Vi har laget alt fra en guidebok, til festival og events, til områdekart, videre til internettsider og foldere som skal promotere en destinasjon. 

Gapahuker

En Biotope-gapahuk kombinerer ofte flere rom og funksjoner i en kompakt enhet.

En gapahuk bør kunne mer enn én ting: Gi beskyttelse mot flere vindretninger, ha sitteplasser både ute og inne, samt mulighet til å overnatte og lage mat over et integrert ildsted. Vi tilpasser prosjektet etter plassering og oppdragsgivers ønsker og behov. Felles for våre gapahuker er at de understreker ideer fra allemannsretten; de er åpne, inkluderende og inviterende.

Biotopes gapahuker er utformet med arkitektonisk kvalitet for å gi bedre friluftsopplevelser. Vi har designet et stort antall modeller i varierende størrelser, med rullestoltilpasning, ulike materialer, innredning og prisklasser.

Den moderne gapahuken er Biotopes signaturbygg: Små bygg for store naturopplevelser!

Hytter

Noen ganger trengs det litt mer komfort enn et åpent ly kan tilby: som en lukket dør og et oppvarmet rom.

Biotope har tegnet en rekke småhytter og dagsturhytter, fra stormhytter ved sjøen til fjellhytter og beredskapshytter.

De tilbyr alle enkel overnatting med vakker utsikt. Flere varianter har vedovn og grillplass.

 

Landskapshoteller og gjestehus

I den andre enden av komfortskalaen har vi vært involvert i flere landskapshotell- og gjestehusprosjekter for reiselivsaktører, med ansvar for alt fra konseptutvikling til interiørdesign. Fokuset er som alltid; Å gi rom for best mulige naturopplevelser.